سلام ، امروز میخوام شرحی از یکی از تحقیقات نویسنده ی با دانش، Brian Tracy رو براتون بگم در مورد self made millionaires (میلیونرهای خود ساخته یا کسانی که از صفر یا پایین ترین نقطه ها شروع کردند و به بالا ترین نقطه ها رسیدند).
یادتون باشه که نظر شخصیم رو هم اضافه میکنم تا بهتر بتونم مطالب رو توضیح بدم.
ابتدای صحبت مقدمه رو به این شکل آغاز میکنه که توضیح کوچیکی راجع به قانون Cause and Effect میده. برای کسانی که نمیدونن این قانون چیه بگم که این قانون میگه که هر عملی (حتی در حد تکون خوردن ذره ای ) یک عکس العملی رو به دنبال داره. اگه بخواید معنی گوگل اش رو هم بدونید دقیقا همینه و میگه “ every single action in the universe produces a reaction no matter what“. و دلیل عنوان کردنش هم اینه که شما میتونید بصورت عکس، عمل کنید یعنی عکس العملی رو بشناسید و ببینید چه عملی صورت گرفته که این عکس العمل اتفاق افتاده. یا به عبارتی فرد پولداری رو در نظر بگیرید و تحقیق کنید که چجوری به اینجا رسیده و شما هم مثل اون عمل کنید تا به هدفتون برسید. و البته که داستان اینجوریا ام که میگم ساده و آسون نیست که جلوتر بهش میپردازیم.
برایان تریسی میگه وقتی میخواید آشپزی کنید اگر نسبت به مواد اولیه ای که در اختیار دارید دستور آشپزی ای داشته باشید شما میتونید بدون هیچ تجربه ی آشپزی، غذای مورد نظر خودتون رو درست کنید. و برای پولدار شدن هم دقیقا همینه و شما نیاز به یک راهنما مثل دستور آشپزی (Recipe) دارید تا بتونید مرحله به مرحله باهاش پیش برید تا به نتیجه برسید.
داستان تحقیقات این نویسنده در مورد پولدار شدن از اینجایی شروع میشه که روزی این سوال براش پیش میاد که چرا 2 نفر دارن کارای مشابهی رو انجام میدن و انرژی مشابهی صرف میکنن و حتی مشتری های مشابهی دارند اما یکیشون بسیار پولدار و اون یکی وضعیت مالی ضعیفی داره و بعد دقیق تر بررسی میکنه میبینه لزوما این افراد پولدار دارای هوش بالا و استعداد خاصی نیستند و بالعکس، تعدادی از افراد ضعیف (از لحاظ مالی) از هوش و دانش بالایی برخوردارن اما وضع مالی خوبی ندارن. و به این نتیجه میرسه که تنها فرقشون اینه که افراد پولدار تر یک دستور آشپزی مشابه رو برای پولدار شدن به کار میبرن که در ادامه بهشون میپردازیم.
Skills are learnable (همه ی مهارت ها قابل یادگیری هستند)
با این مورد شروع میکنه و میگه که یادتون باشه هیچ چیزی دست نیافتنی نیست و تمام مهارت های دنیا قابل یادگیری هستن و کلمه ی غیر ممکن رو باید از توی دیکشنری ها حذف کرد تا همه بدونند غیر ممکنی وجود نداره و اشاره میکنه به اینکه گاهی اوقات شما فقط به یک مهارت کوچیک نیاز دارید تا با یاد گرفتنش درآمد خودتون رو چندین و چند برابر کنید و یا توی زندگیتون تغییر بزرگی ایجاد کنید.
Dream big dreams (رویاهای مشتی و بزرگ داشته باش نه بیخودی)
فکر کن ببین 5 تا 7 سال آینده دوست داری خودتو کجا ببینی، دوست داری کی باشی، مشغول چه کاری باشی و غیره.
یه لیست از رویاها و آرزوهات بنویس. اشکالی نداره اگه لیستت بزرگی میشه (من خودم یاد دارم اینقدر مینوشتم که بعضی از مواقع چند برگ از آرزوهام رو گم میکردم و بسکه زیاد بودن اصن متوجه نمیشدم که یه سری از آرزوهام نیستن 😀 ) اما به مرور زمان کمتر و کمتر شدن تا در نهایت تونستم فقط روی چند مورد تمرکز کنم و هر روز براشون یه قدم بردارم.
Do what you love to do (کاری رو انجام بده که عاشقش هستی)
این مورد واقعا نیاز به توضیح نداره فقط خودم یه توضیح کوچیکی بدم خدمتتون که بعضی از نویسنده ها میگن کاری رو انجام بده که توش خیلی خوبی اما نکته اینجاست که بعضی مواقع شما توی کاری خوب هستید چون اون کار رو هر روز تکرار کردید در یک مدت مشخص و اغلب طولانی (نورون های مغزی شما hard wire شدن و مغز توی انجام اون کار تسلط خوبی پیدا کرده) اما دقیق تر که نگاه میکنید میبینید واقعا علاقه ای به اون حرفه ندارید. پس حرفه ای رو انتخاب کنید که حاضرید بصورت روزانه براش تلاش کنید و هیچوقت ازش دلسرد نشید.
Commit to Excellence
اگر این عبارت رو توی گوگل معنی کنید میگه “متعهد به تعالی باشید” که خب تازه یه پلتفرم دیگه باید پیدا کنیم ببینیم اینی که گوگل معنی کرده یعنی چی :-)) . اما مختصر و مفید، میگه عهد ببندید با خودتون که بهترین باشید توی هدف و کسب و کارتون و همیشه جزو 10 درصده بهترین باشید. باید برای خودتون Challenge یا چالش های جدید درست کنید در غیر اینصورت احتمال اینکه سیر نزولی رو طی کنید خیلی بالا خواهد بود یا به عبارتی سرعت پیشرفتتون خیلی میاد پایین.
همه ی اونایی که جزو 10 درصده ثروتمند ترین ها هستند یک زمانی جز 10 درصده فقیر ترین ها بودند.
هدفتون رو پیدا کنید و تعیین کنید که توی 5 تا 7 سال آینده قراره چی بشید. بعضیا میگن اووووووه پنج سال ؟ باید خدممتون عرض کنم که زمان در هر صورت میگذره پس بهتره 5 سال آینده بجای تکرار روزمره ها تغییری رو ایجاد کنیم تا بتونیم زندگیمون رو بهتر و بهتر کنیم تا اینکه 5 سال بگذره و ببینیم که همچنان کلی آرزو داریم که هر روز فقط داریم حسرتش رو میخوریم بجای تلاش برای رسیدن بهشون.
خیلی ها میخوان تلاش کنن اما واقعا نمیدونن هدفشون چیه ( نترسید شما تنها نیستید منم دقیقا همینجوری بودم) اما در مورد اینکه چطور میتونید هدفتون رو مشخص کنید بگم که راه های بسیاری رو نویسنده های مختلف پیشنهاد دادن اما من چند موردش رو که به نظرم واقعی تر اومد بهتون میگم. اول اینکه برایان تریسی میگه معمولا علاقه ی شما اون چیزیه که توی سن حدود 7 تا 14 سالگی انجام میدادید و بهش علاقه داشتید (من خودم یاد دارم هر وسیله ای که دستم میومد رو بدون توجه به کاربردش خراب میکردم 😀 ). روش دومی که فکر میکنم توی یکی از کتابهای Dr. Wayne Dyer خوندم اینه که فرض کنید مثلا 100 میلیارد توی حسابتون و خونه و ماشین هم از خودتون دارید و توی آرامش خوبی هستید توی زندگی. توی این وضعیت صبح که از خواب بلند میشی چه کاری رو واقعا دوست داری دنبال کنی؟ اون کار معمولا علاقه ی توئه. یادتون باشه که به بعضیا اینو میگم، میگن خب اینقدر پول و خونه و ماشین داشته باشم که کاری نمیکنم که، فقط تفریح میکنم اما این درست نیست. انسان بدون تلاش برای زندگی مسیری مستقیم رو به سمت پوچی طی میکنه.
و یا یک روش دیگه برای تعیین علاقه تون میتونه این باشه که فکر کنید ببینید برای چه کاری حاضرید صبح زود بلند بشید و با هیجان و اشتیاق زیاد اون کار رو دنبال کنید. اون همونه 😀
معلم فیزیکی رو مثال میزنه که توی لاتاری (قرعه کشی) پنجاه میلیون دلار برنده میشه و وقتی ازش میپرسن که میخوای با پولت چیکار کنی میگه یک هفته به تعطیلات میرم و برمیگردم به تدریس میپردازم چون هیچ کاری رو بیشتر از تدریس فیزیک دوست ندارم . (مثال بسیار قشنگیه اما خب یذره ام گنده گویی کرده دوستمون (معلم فیزیکه) و شرط میبندم هنوز توی تعطیلاته :))) )
I am in charge of my own life (من مسئول زندگی خودم هستم)
میلیونر ها یه خصلت مشابه دارن و اونم اینه که مسئولیت صفر تا صد زندگی خودشون رو به عهده میگیرن. نمیگن اصن تقصیر این بود و اون بود و فلانی گفت این کارو بکن مگنه من نمیکردم و فلانی گولم زد و الی آخر. خوب یا بد ، هر آنچه در زندگی من اتفاق میفته به نوعی من مسئول هستم پس براش برنامه ریزی میکنم تا بهترین رو رقم بزنم.
Develope a Clear Sense of Direction (راه و مسیرت رو به وضوح مشخص کن)
تک تیراندازی رو تصور کنید که هیچ هدفی برای شلیک نداره، مشخصه که هرچی ام تلاش کنه و چارتا تیرم توی زمین و هوا بزنه نهایتا نتیجه ای رو در بر نداره. پس راهی که میخواید برید و تصمیمتون رو به وضوح مشخص کنید. و برای خودتون مشخص کنید که بهای این تصمیمی که دارید میگیرید چقدره و چه بهائی رو باید بپردازید؟ ممکنه این باشه که باید تفریح (بیش از حد) رو کمترش کنم یا اینکه برای رسیدن به هدفم چقدر در روز باید وقت بخرم و آزاد کنم تا بتونم بیشتر تلاش کنم و یا زودتر بیدار بشم که حداقل 1 ساعت در اول روز به وقتم اضافه کنم.
بشینید 10 هدفی که میخواید توی 12 ماه آینده بهش برسید رو بنویسید. حالا ببینید کدومش رو میتونید توی 24 ساعت آینده با امکانات و شرایط فعلیتون براش قدمی بردارید و بی معطلی شروع کنید براش برنامه ریزی کردن و هر روز برای رسیدن بهش یه کاری انجام بدید (حالا هرچند کوچیک).
Refuse to Consider the Possibility of failure (از در نظر گرفتن احتمال شکست، خودداری کنید)
هممون خوب میدونیم که به محض اینکه تصمیم میگیریم کاری رو انجام بدیم مغزمون شروع میکنه به فکر کردن راجع به اینکه ممکنه شکست بخوریم و این باعث میشه قبل از اینکه حتی یک قدم در راستای اون کار برداریم، بزاریمش کنار و از تلاشمون دست برداریم. شکست آدما رو قوی تر میکنه و آدمی که شکست نخورده یعنی اصلا تلاشی نکرده و بیشتر رویا پردازی کرده، این در حالیه که مغز شما بیش از حد به شکست فکر میکنه چون احساس خطر میکنه نسبت به نتیجه ی کار که این یک حالت طبیعیه و برای همه اتفاق میفته. (مثل بوکسوری میمونه که بگه من تا بحال مشت نخوردم که اگر کسی همچین چیزی گفت سریع بهش بگین باشه تو خُبی و ازش دور بشین :)) )
Look for a good inside the failure (دنبال یه چیز خوب توی شکست باش)
شکست توی هر پروسه ای طبیعیه پس چه بهتر که یه چیز خوب ازش یاد بگیریم و بریم مرحله ی بعد، برایان تریسی میگه دنبال یه درس ارزشمند توی هر شکستی بگرد و دیگه بهش فکر نکن چون بزرگترین شکست میتونه بهترین هدیه باشه برات. دیدید یه نفر 3 دهه قبل شکست خورده هنوز هرجا میشینه همه رو زخم میکنه که اگه اینطور نشده بود من الان اینطور بودم و اونطور بودم ؟ همین. میخواستم بگم منم دیدم.
Learn a New Things (یه چیز جدید یاد بگیر)
شما اگر توی مسیر پیشرفت نیستید مطمئن باشید توی مسیر پسرفت اید پس به هر صورتی که میدونید دنبال یاد گرفتن چیزهای جدید باشید. یادتون باشه اگر اطلاعات توی مغزتون ثابت باشن پس هر بار که میخواید تصمیمی بگیرید مغز از همین اطلاعات استفاده میکنه و نتیجه و تصمیم یکسانی رو اعلام میکنه این در صورتیه که با اضافه کردن اطلاعات به مغزتون تصمیمات به مراتب بهتری میگیرید.
کتاب، به نظر اکثر نویسنده های بزرگ بهترین گزینه ست برای یاد گرفتن چیزهای جدید، حالا اگر سرتون شلوغه میتونید کتاب صوتی (Audio Book) توی ماشین یا توی مسیر با هدفن گوش کنید. یادتون باشه که شما میتونید توی 200 یا 300 صفحه تجربه و تحقیقات 50 ساله ی یک نفر رو بخونید و ازش استفاده کنید.
و یک مورد مهم دیگه اینکه، دوستان عزیزم، در راستای بهتر شدن شرایط اقتصادی، جسمانی، ذهنی و روحی باید قدم برداشت. در کنار تمام نوشته ها و کتاب های زیبائی که میخونید کتاب قرآن رو هم بخونید. به فارسی البته تا حداقل برای یکبار بفمید معانی آیات رو . از اول تا آخر. متاسفانه الان یجوری شده که هر کسی بدون اینکه قرآن رو کامل و به فارسی خونده باشه(درک کرده باشه کلام خدارو) یه آیه از توی قرآن مثال میزنه که بگه کتاب خوبی نیست و یادتون باشه که این یک دروغ بزرگه و قرآن بی شک کلام همان کسی ست که ما رو آفریده و روی صحبتم فقط با مسلمون ها نیست. شما هر دینی که دارید (که البته تمام ادیان الهی برای من کاملا قابل احترام هستند) میتونید نگاهی به کلام برحق پروردگار آسمانها و زمین و کائنات بندازید. البته که بعد از اون تورات و انجیل رو هم توصیه میکنم چون اونها رو هم خوندم (البته انجیل رو هنوز به اتمام نرسوندم و ازنظر من بهتره اول قرآن رو بخونید تا بتونید تا حدی حق رو تشخیص بدید) اما واقعا لذت میبرم از خوندنشون و همینطور کتاب بودا و Hindi Yugi و کتابهای دیگه ای که با خوندنشون بیشتر به حرف من نزدیک میشید و یادتون باشه که اشتباهات من، یا فرد یا افراد دیندار یا به ظاهر دیندار دلیل بر نقص توی دین و کتاب نیست. الان توی زمونه ای هستیم که حق و باطل شدیدا باهم ترکیب شده و متاسفانه این ترکیب به نام حقِ مطلق ارائه میشه که این خیلی خطرناکه برای جوامع.
بگذریم …
جلوتر نویسنده (برایان تریسی) میگه اونایی که میگن بیخیال زندگی باباااا، خوش باش، 2 روزه میگذره و الی آخر رو فقط میتونم یک نام روشون بذارم. بازنده و بازنده و بازنده چون این افراد علاوه بر اینکه هیچ هدفی رو دنبال نمیکنن این قابلیت رو دارن که بقیه افراد رو هم از هدفشون دور کنن و میگه یکی از خصلت های مشابه میلیونر ها اینه که از دوستی و تعامل با این قشر به شدت دوری میکنن چون اعتقاد دارن این دسته افراد شدیدا مانع پیشرفتشون میشن.
مثال میزنه میگه بطور متوسط ثروتمندترین های جهان حدود هفتاد (70) ساعت در هفته کار میکنن که این اصلا رقم کمی نیست.
Get Around the Right People (با افراد درستی وقت بگذرون)
نزدیک به 99 درصد از چیزی که الان هستیم رو از افراد دور و برمون داریم که توی کتابها بهشون میگن Reference Group یا گروه مرجع که فقط با تغییر دادن این گروه مرجع میتونید کلا یک آدم متفاوت از خودتون بسازید که در نتیجه ش عادت های روزانه تون هم نسبت به این گروه به سرعت تغییر پیدا میکنه و متمایل میشه به سمت افراد گروه.
Jim Rohn یک عبارت معروفی داره که توی همه ی کتابهاش میگه و اونم اینه که شما اگر دور و بر آرایشگاه بتابی دیر یا زود سرت رو کوتاه خواهی کرد.
یادتون باشه گروه مرجع میتونن با سرعت نور شما رو از آرزوها و اهدافتون دور کنن و یا شمارو به اهدافتون برسونن. مثلا اگر شما تصمیم بگیرید که بیزینس یا کسب و کاری رو راه بندازید و گروه مرجع خوبی رو اطراف خودتون نداشته باشید خواهید دید که با مطرح کردن این هدف یا ایده جوابهایی رو میگیرید از قبیل اینکه من داییم 16 تا شرکت ثبت کرد و آخرش برشکست شد، یا اینکه اووووووووووووووووه ما همه این راه هارو رفتیم و الان اینجائیم، بیخیال بابا، یا فلانی ام که بیزینس داشت پارسال درشو بست حالا تو تازه میخوای شروع کنی؟ میبینی ؟ سریع دور میشی از آنچه که میخوای انجام بدی.
Be Prepared to Climb from Pick to Pick (برای فراز و نشیب های زندگی آماده باش)
همه میدونیم که زندگی پایین و بالا داره و این چیزیه که برای همه مشابه هست اما تفاوتی که میلیونر ها دارن اینه که وقتی توی بهترین جای زندگیشون هستن خودشون رو آماده میکنن برای مشکلات پیش رو. میگه زندگی همیشه 2 قدم به جلو و یک قدم به عقبه پس توی قدم هات به جلو یادت باشه آماده باشی برای یک قدم عقب گرد. یا به قول Jim Rohn که میگه یادت باشه توی بهترین جای زندگیت اگر حواست به محصولت (زندگیت) نباشه علف هرز میتونه رشد کنه و همه چیز رو نابود کنه پس توی بهترین شرایط هم شکست و مشکلات آینده رو به دقت پیش بینی کن و براش آماده باش.
نسبت به همه چیز خوشبین (Optimist) باش
آدمای خوش بین آدمایی هستن که همیشه چیزای بیشتری یاد میگیرن و همیشه دنبال یه چیز خوب توی هر شرایطی هستن در نتیجه تصمیمات بهتری هم میگیرن.
یادت باشه زمان هیچوقت متوقف نمیشه پس چیزای جدید یاد بگیر، چیزای جدید امتحان کن، و برای بهتر شدنت دست از تلاش برندار.
Develop the Qualities of Courage شجاعت داشته باش و با جرات پیش برو.
برای شروع کار و هدفت جرات و شجاعت به خرج بده و به خودت بگو که هیچ گارانتی ای نیست که من موفق بشم اما با تمام وجود هدفم رو تا آخر دنبال میکنم.
و یادت باشه که شروع داستان ، هرچقدرم که پر قدرت باشه اگر تکرار توش نباشه فرداش تو به همون برنامه های روزانه ی قبلی و آدم قبلی برمیگردی پس هر روز یک قدم بردار.
Develope the Quality of Self Descepline
هیچکسی جز خودتون نمیتونه شما رو مجبور به کاری بکنه، حتی به زور. اما خودتون میتونید برنامه ریزی کنید و هر روز یک تیکه ی کوچیک از این پازل زندگی رو سر جاش قرار بدید تا بتونید هرچه سریعتر تکمیلش کنید و فراموش نکنید که تیکه ی پازل رو باید توی واقعیت بزارید نه توی رویا و ذهن و توهم.
یادتون باشه شما هیچ چیزی کم ندارید برای بهترین بودن، هیچ چیز، و مطمئن باشید هیچ چیزی نمیتونه شما رو متوقف کنه جز ذهن خودتون. پس با قدرت برید جلو.
امیدوارم که وقت با ارزشتون رو نگرفته باشم.
آرزوی سلامتی و آرامش هرچه بیشتر دارم برای شما و خانواده.
در پناه خدای رحمان